Duikschool Aquarius
Zin om te leren duiken?

Over ons

Over onze duikschool

Wat is de duikschool?

Binnen de vereniging (vzw) bestaan twee afdelingen.
De eerste is de duikclub waar alle leden, ongeacht het brevet, deel van uitmaken. Deze wordt bestuurd door de Raad van Bestuur.
Daarnaast maak je als instructor automatisch deel uit van de Monitorsraad of duikschool. Binnen deze raad, organiseren alle instructors samen de opleidingen in het zwembad alsook de duiken en proeven in open water.
Aan het hoofd van deze raad staat het hoofd van de duikschool. Hij of zij draagt de eindverantwoordelijkheid voor de opleidingen die binnen de school gegeven worden.

Waarom voor een opleiding bij duikschool Aquarius kiezen?

Onze duikschool is aangesloten bij de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en sport of kortweg NELOS die op haar beurt aangesloten is bij de Conféderation Mondiale des Activités Subaquatiques of kortweg CMAS. Dit wil zeggen dat je duikbrevet internationaal erkend wordt en dat er niet commercieel gewerkt wordt.

Alle opleidingen worden gegeven door vrijwilligers die daarvoor geen loon ontvangen. In onze duikschool kan je terecht voor een ruime en zeer degelijke duikopleiding.
Hierbij word je begeleid door ervaren instructeurs en begeleiders. Bij ons ben je geen nummer maar een volwaardig kandidaat die na de opleiding klaar is om de schitterende onderwaterwereld te ontdekken samen met onze ervaren duik(st)ers.

Tijdens de opleiding wordt de nadruk gelegd op veiligheid. Ons eerste doel is niet om je zo snel mogelijk aan het duiken te krijgen maar wel om je zo veilig mogelijk aan het duiken te krijgen. De sfeer binnen onze club is hecht en gezellig, bewijs daarvan zijn de wekelijkse après-trainingen op vrijdagavond in de Smash of de kantine van ons zwembad.

Geregeld plannen we ook clubduiken in de Oosterschelde, in steengroeven in heel België, in het domein Muisbroek te Ekeren en op andere locaties.
Een initiatie in het zwembad als kennismaking met de duiksport kan tweemaal per jaar, de eerste drie vrijdagavonden van januari en september.
Contacteer hiervoor het hoofd van de duikschool (singel9@telenet.be of aquarius.duikschool@gmail.com) en dan zien we je graag op één of enkele van deze vrijdagavonden van 20:30 tot 21.30u in Sportoase De Lijster, Lijsterstraat 1, 1840 Londerzeel

Wat kost dit alles ?

Je basisuitrusting voor het zwembad (duikbril, vinnen, snorkel en lood) kost je ongeveer 150€‚¬. Het lidgeld voor de club bedraagt 138€‚¬ voor 2019.
Hierin is de verzekering, toegang tot het zwembad en lidmaatschap bij NELOS inbegrepen. Tijdens de cursus zijn er nog enkele kleine kosten voor cursusmateriaal.
Nadat je de zwembadtraining en de eerste vijf duiken met succes hebt afgerond, ontvang je je eerste brevet.

Voor de homologatie van dit brevet bij NELOS dient 125€ betaald te worden.
Om buiten te duiken heb je natuurlijk een volledige duikuitrusting nodig. Die kost wel een stuk meer, maar met degelijk en goed verzorgd materiaal kan meer dan tien jaar onbezorgd duiken.

Welke brevetten bestaan er allemaal ?

Brevetten worden aangeduid met sterren. Hoe meer sterren, hoe uitgebreider je opleiding.

  • 1* duiker : Dit is de eerste stap in de duikopleiding. Als 1*duiker ben je bekwaam om veilig en onder ervaren begeleiding aan eenvoudige duiken deel te nemen. De zwembad-opleiding duurt ongeveer 12 weken. Nadien krijg je nog een les theorie en dan ben je klaar om in open water te duiken. Na 5 duiken in open water ontvang je je 1*duiker-brevet.

  • 2* duiker  : Dit is een volgende stap in je opleiding. Als kandidaat 2* duiker heb je al wat ervaring opgedaan onder water en ben je kaar om verschillende open water proeven af te leggen. Dit alles gaat stap voor stap, op het tempo dat je zelf wil. Als kandidaat 2* duiker leg je voor het eerst ook een echt examen af waarin je bewijst dat je de basis van het duiken onder de knie hebt !

  • 3* duiker : Dit is de doelstelling voor de regelmatige duiker. Vanaf dan ben je in staat om zelfstandig duiken te leiden. Een 3* duiker mag onder bepaalde voorwaarden zelfs al met een beginnende duiker duiken. Om het 3* duikbrevet te halen leg je een aantal proeven af in open water, maar bewijs je in het zwembad en op een theorie-examen ook nog eens dat je het duiken, de technieken en de theoretische kennis onder de knie hebt.

Na deze 3 brevetten doorlopen te hebben ben je klaar voor de volgende stap. Het overbrengen van je kennis en ervaring naar nieuwe, beginnende duikers. Via het brevet van Assistent-Instructor ga je dan verder naar de opleiding tot instructor, waarbij je langzaam meer verantwoordelijkheden kan opnemen binnen de club en de federatie (NELOS).